Thursday, May 3, 2012

Bandung Apr 2012-Day 4-Saung Gawir


Sebelum meninggalkan bumi Ciwidey, kami lunch di Saung Gawir as suggested by Pak Iskandar. Restoran ini terletak di kaki Gunung Patuha, dibina bersebelahan kebun strawberi dan kelihatan juga sawah padi. Pelanggan Saung Gawir boleh memetik buah strawberi, tapi bukan free ya hehehe..Kami menikmati makan tengahari bertemankan pemandangan indah pergunungan Ciwidey yang sangat mengasyikkan. Kami order makanan ringkas2 aje..tapi paling best Ikan Gurame Spesial Cirambay... Ikan gurame bakar ini disirami sos asam manis berhias buah strawberi. Inilah ikan gurame paling sedap yang pernah aku makan di Bandung....
Lauk tak banyak tapi sedappp
Aduhh.....ikan gurame paling enakkk....
dua jenis sambal
Waiter yang sangat bersopan santun
'Jiran' sebelah yang sangat lah ramah...
Indahnya ciptaan Allah swt
Asyik sungguh makan di Saung Gawir.. dah la tinggal tulang gurame tu aku kerjakan... pastu nak balik pun rasa malas sebab tak puas dengan pemandangan indah Ciwidey. 
Dengan hati yang berat, kami pun melangkah keluar dari Saung Gawir.... oopss ada kedai jual souvenir n jajanan.. aku sempat gak beli strawberi kering untuk anak2 aku. Terharu sungguh tengok kanak2 perempuan ni.. balik dari sekolah terus bantu mak ayah dia menjaga kedai.. pastu jaga adik skali.. 
Bye ciwidey..


4 comments:

Qistina said...

unforgetable GURAME!! sedapnya masih terasa2 lg :)

fizanie said...

Mahal tak makan kat sini?

nurleeta said...

..harga ok, tak mahal compared to restoran kat kota Bandung yang sama kualiti hidangan. Memang berbaloi... sayangnya tak jumpa resit ..

didah sahidah said...

sobat pernah ke kawah putih ya??
terimakasih telah berkunjung ke kawasa Ciwidey Bandung..
informasi wisata kawah putih

www.kawah-putih.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...