Tuesday, October 20, 2009

Trip ke Langkap - tabib cina, budak mintak duit, no ekor & dot dot dot





Langkap, Perak ..... ini lah kali pertama aku sampai ke pekan kecil ni.. tak ada apa2 extraordinary about this small town..(sori ye warga Langkap)... persekitaran pekan pun agak hambar dan tak menarik. Kalau lah pihak berkenaan dapat mengambil langkah2 - membersihkan dan mengindahkan pekan ni...kesian benor rupanya.

Tujuan aku ke Langkap ialah menemani ayah yang nak berjumpa dengan sorang tabib cina. Tabib cina ni dikenali sebagai pakar sakit buah pinggang, terutamanya dikalangan masyarakat cina. Ayah aku pon tau psl tabib ni dari sorang lelaki cina yang dia jumpa di Hospital Selayang. Sebelum ni ayah pernah cuba pengubatan cina ni.. setakat ni alhamdulillah.... walaupun memerlukan pantang & disiplin yang agak ketat..itu lah sebabnya ayah nak pergi ke Langkap lagi.

Errrr..disebabkan keadaan Langkap yang seperti aku cerita .. tak dapatlah aku nk ambil gambar..kat kedai tabib cina tu pon aku tak snap pic.. cuma bila singgah ke satu masjid kecil.. ada lah sket..

Sementara menanti urusan ayah selesai.. aku dan anak2 aku berinternet kejap kat cyber cafe.. Husband lak gie satu kedai massage ni..aku gak yang cadangkan.. kot dia nak cuba foot reflexology..

Waktu aku dah nak habis tenet.. tetiba datang sorang budak lelaki.. aku agak darjah 6 atau awal belasan.. dia tengok aku anak beranak .. tiba kat pintu.. dia mintak duit.. RM1.90..aku tanya nak buat apa.. dia kate nak beli laksa.. duit dia ada seposen jer katanya.. aku dah hampir nk kuarkan duit.. tapi tetiba tak jadi n terkeluarlah kata2 ni dari mulut aku.. "Ayah tak bagi duit ke ? Tak baik tau mintak2 duit kat orang"..Budak tu jawab.. ayah tak ada..gie keje kilang.. dia tak bagi duit.
Aku tanya lagi.. "kenapa tak skolah"..dia jawab, "dah elok2 saya gie skolah, ayah gak yang suruh berenti"...Owh... barulah aku sedar,, dari gaya dia bercakap,, budak ni mmg loyar buruk.. Pastu, secara automatik, aku terus ckp.. "Ni rambut kaler2.. ada pulak duit.. duit makan tak ada pulak"...Budak tu terus tersenyum malu.. tapi mintak duit lagi.. malangnya .. aku tak terbuka hati nak bagi duit kat dia.. terukkan ?....Kesimpulannya.. dia nak RM1.90 bukan sebab nk makan.. tapi itu lah charge sejam cyber cafe tuh !

Lepas keluar dari CC, husband aku terus ajak gie makan.. ayah pun dah siap...sedap juga lah lauk kat gerai kitorang makan tu.. Yang tak sedapnya, gerai tu berhadapan dengan satu kedai nombor ekor.. sambil makan nengok orang2 melayu tanpa segan silu berurusan ..beli nombor.. rupanya bila aku tanya kakak gerai makan tu...memang berleluasa orang melayu berjudi n beli nombor ekor kat sini..dah tak de perasaan apa dah.. Aku ni lepas makan jadi geram & sedih.. Hilang rasa kenyang tau !

Lepas makan terus bertolak ke Bentong hantar ayah n Iqmal sebelum balik ke KL.. on the way ke KL.. husband aku bercerita pulak pasal kedai urut kat Langkap tu.. dia tak buat pon foot reflexology.. borak2 sket ngan tokey kedai tu.. husband aku pon mintak permission nak guna toilet.. huih.. lain macam jer keadaan dalam premis tu.. siap ada pompuan cina yang bila ditanya, tak paham bahasa melayu langsung.. terus husband aku agak pompuan tu = dot dot dot.. huih ..aku kate, nasib baik tak ada rush.. kalau idak, harus husband aku disyaki jadi pelanggan dot dot dot tu.. hehe

Monday, October 19, 2009

Pukul 3 pagi

One of my fav song...by Allahyarham Tan Sri P Ramlee...


Pukul Tiga Pagi

Pukul tiga pagi tidurlah intan

Besok bangun lagi senda gurauan

Bangun pagi-pagi hai renung ke awan

Lepas gosok gigi minum kopi satu cawan



Kanda pergi kerja jauh di kota

Dinda jaga rumah jangan main mata

Nanti petang kanda pulang

Kita sembang panjang-panjang

Dinda jangan bimbang... bujang

Bukan mata keranjang... sembahyang



( dialog )

Jam sudah pukul 3 pagi

Apa lagi dinda tidurlah intan

Esok dinda boleh bangun lagi

Sesudah itu kita boleh bersenda gurauan

Kalau bangun mesti pagi-pagi tau

Jangan lupa renung ke awan

Ha ha ha ha itu mesti selepas gosok gigi

Selepas minum kopi satu cawan



Kanda pergi kerja

Jauh di kota

Dinda jaga rumah

Jangan main mata

Nanti petang kanda pulang

Kita sembang panjang-panjang

Dinda jangan bimbang... bujang

Bukan mata keranjang... sembahyang

Wednesday, October 7, 2009

Aerobatics show - USAF Thunderbirds & our very own RMAF Sukhoi

It was a very amazing, spectacular show indeed. My family were amongst thousands at the TUDM Subang last Saturday morning. Forget about the rain & the traffic jam. We just don't want to miss the Aerobatics show by USAF Thunderbirds and off course our RMAF Sukhoi team = make Malaysians proud !



..Crowd kat luar pagar TUDM Subang... happening !





after the show ended...
video
video clip cikai.. huargh99x


Dari the Star :

US Air Force’s Thunderbirds thrill crowd at airshow
SUBANG JAYA: A sterling display of aerial precision and skill by the Thunderbirds, the US Air Force (USAF) aerial demonstration team, kept more than 150,000 spectators here enthralled.

Flying in wingtip-to-wingtip formations at speeds of more than 800kph and demonstrating breathtaking solo manoeuvres, the Thunderbirds’ crew gave a dazzling 45-minute performance at the Royal Malaysian Air Force (RMAF) Subang air base yesterday.

The show started at 10.30am with RMAF pilots Lt Col Muhamad Norazlan Arif and Major Mohd Jasmi Abdul Wahab displaying aerial stunts in a Sukhoi Su-30MKM.

At 11.45am, the jet engines of the Thunderbirds’ six F-16 fighters roared, signalling the start of an unforgettable performance.
Sultan Sharafuddin Idris Shah of Selangor, armed forces chief General Tan Sri Azizan Ariffin and RMAF chief General Datuk Rodzali Daud were among those present.

“My two sons told me that they now have aspirations to become pilots,” said Johari Abdullah, 42, who brought his family of five to the show.

The air base was packed with people by 9.15am.

However, the huge turnout caused a massive traffic jam. An airforce official said cars were at a standstill on roads leading to the airbase by 10am.

The Thunderbirds’ visit to Malaysia was the third stop of their Fareast tour, after performances in Hawaii and Townsville, Australia.

The six-week tour that began on Sept 16 will also stop in Thailand, Japan and South Korea.

Gathering - bloggers & facebookers...

Bertempat di One Utama.. berlangsung lah pertemuan dengan rakan2 blogger n fesbuk (network si Lotpi)... alhamdulillah.. dapat merapatkan silaturahim sesama bloggers..insyaAllah..



Lutfi sedang beraksi..hehe


..Waseem plak beraksi...



Lutfi n wan norhaziki


..kenangan dgn Najwa

Sunday, October 4, 2009

Tak leh upload gambar =

So frustrated that I still can't upload pics my handphone. I left the setup CD at Bentong. Padahal gambar gathering ngan Lutfi n gang ada, kat ofis, masa nengok aerobatics show pon ada. Bila tak ada gambar, leceh la nk update any news here.

Today dok umah ajer.. masak mee bandung for breakfast. Lunch lambat,, masak ayam goreng bersos pedas. Plan nak wat cekodok pisang.. terlupa la pulak .. Ini semua gara2 masa berinternet. Sori ye bang !

Friday, October 2, 2009

After raya

After raya.....rasa agak terkilan tak dapat beraya kesemua rumah saudara mara di Bentong. 2nd raya dah bertolak ke Batu Pahat pulak.

Tapi rasa puas hati sebab dapat belajar buat lemang !.. Ada amik gambar tapi tk dpt nak upload lagi.. Pada aku, ini satu pengalaman yang amat berharga. InsyaAllah lain kali, boleh buat lemang sendiri..tanpa bantuan mak n ayah.

After raya gak, dapat bertemu lagi dgn Lutfi n family yang dah pun balik ke Mekah. Semoga silaturahim antara kita berkekalan selamanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...