Wednesday, May 9, 2012

Bandung Apr 2012 - Day 5 - Susu Lembang & Pempek & balik KL.....

Kereta kuda masih banyak digunakan..
Flight kul 2.55pm.. tapi Pak Iskandar cakap, tenang buk, masih banyak masa lagi... jadi aku pun request nak ke tempat pembuatan susu/tauhu Lembang. Sebelum tu sempat singgah ke minimarket, nak beli lagi rempah2 segera... kali ni aku beli tepung Tempe Mendoan...
Ini buktinya aku dah sampai sini...tauuuu
Disini pengunjung dapat melihat sendiri proses pembuatan tauhu... kami tak tahu ada pakej lawatan ....terus je tengok dari luar cermin....
Selain dari membeli tauhu di sini, pengunjung juga boleh menikmati berbagai makanan ringan berasaskan tauhu... sekarang rasa rugi sangat sebab masa ni tak cuba langsung makanan yang dijual..Kami minum susu murni jek
Jom minum susu murni
Ini pesen minum susu cane pulak ni
cewahh...baca koran la pulak..hihi
Aku mengakhiri lawatan di sini dengan membeli Tempe untuk husband. Nak beli tauhu cam leceh pulak sebab berair .... Kami mau lunch pulak.. serba salah nak makan kat Iga Bakar as suggested by Pak Iskandar..atau nak makan kat tempat lain...... akhirnya pegi satu restoran yang malas nak disebut..sebab sebelum ni sangat suka..tapi on that day rasa tak puas hati pulak

Ni nak makan ikan ke nak bagi ikan makan ?
Cumi bakar isi
Ayam penyet
Dah selesai lunch, tiba masa untuk berangkat ke airport / Bandara Hussein Sastranegara... Pak Is tanya ada lagi buk yang mau dicari...aku terus jawab PEMPEK ...... aku tak kira, selagi tak jumpa pempek ni aku tak nak balik...hahahhaha.... Mujurlah Pak Is segera contact wifenya Dessy bertanyakan lokasi kedai pempek yang sedap..  Yang bagusnya lokasi Pempek Pak Raden di Jalan Rama ni dah dekat sangat dengan bandara...  Rupanya banyak kedai menjual pempek di Jalan Rama ni. 

Pempek ialah sejenis makanan tradisi yang berasal dari Palembang... kiranya ini bukan makanan khas Bandung. Kalau tak silap pempek dibuat dengan isi ikan dan tepung. Ada macam2 jenis pulak tu, Kapal Selam lah.. apa lah... hehehe.... Oleh sebab dah tak sempat makan bersantai2, aku tapau untuk dibawa balik ke Malaysia.. pekerja kedai tu menabur tepung pada pempek mentah tu so tak la melekat2. Pempek ni digoreng dulu pastu barulah dihidangkan dengan sos pedas manis beserta timun. Aku menyibuk makan  Qis punya.. sedap ....
Pempek yang belum digoreng
Sedapnya pempek Pak Raden
Gambar Bapak Presiden pun ada
Pempek ni memang sedap, kawan2. Jika anda berkunjung ke Bandung silalah cari. Kalau ke Palembang lagi lah ... dah asalnya dari Palembang kan ?
Sekejap sangat dalam mobil dah sampai Bandara... hujan mula turun... alhamdulillah flight tak delay
Satay .....booked online...
Dalam flight 'terpaksa' makan satay yang dah di book online.....heheh... Riuh rendah ramai beno Malaysian yang balik bershopping kat Bandung... yang special ada announcement 'Happy Birthday' to one of the passengers....seronok akak tu...
Dah sampai LCCT. Tamat sudah perjalanan trip kali ini ke Bandung... I think this is the most enjoyable one....

6 comments:

mizzura said...

Ooo..tempe mendoan ada tepung dia eh...last time buat xberapa jadi:-(

mizzura said...

Ooo..tempe mendoan ada tepung dia eh...last time buat xberapa jadi:-(

nurleeta said...

Tepung segera ni.. bancuh sendiri ke tepung dia ?.. Tak pernah makan pun tempe mendoan kat sana...

Alma said...

haloo.. seronok baca blog u.. penuh dengan information.. boleh bagi numb pak iskandar ?? brapa rate dia ek ??
email me at aqu_ma@hotmail.com
thank you

nurleeta said...

Alma...dah bagi details kat email. Tq singgah sini..len x singgah lagi ya..hihi

Alang Faiz said...

sis.. tolong bagi nombor pak iskandar.. plan nak g Bandung this october.. rate ok?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...