Thursday, October 18, 2012

Trip Jakarta/Bandung Sept 2012 - final

16 Sept 2012 - Bandung - Cianjur - Jakarta

Last day rupanya di Bandung. Woke up early, kemas2 apa yang patut n breakfast. Pak Iskandar pun datang awal, maklum lah perjalanan kami jauh hari ni. Sepatutnya bergerak je dari hotel, harus terus menuju Cianjur. Ida rasa perut dia ada sket2 meragam lagi, so pegi ke Apotek... menurut encik wiki, apotek berasal dari perkataan Belanda - Apotheek bermaksud farmasi atau tempat menjual ubat ubatan. Apotek yang kami singgah ni tak besar.. kecik aje, tapi ada dijual ubat sakit perut.... Dah naik mobil, aku menyatakan rasa kecewa aku sebab tak dapat ke Pasar Gasibu.. sebab trip2 sebelum ni aku pasti singgah ke Gasibu yang hanya ada pada hari Ahad... tiba2 Pak Is bilang, bisa aja bu ke Gasibu.. terus dipandu mobil ke kawasan pinggir pasar Gasibu...

Ok jugak .. walaupun bukan di kawasan utama Gasibu, still ada orang berjualan.. yang bagusnya tak ramai orang. Dapat jugak kitorang rembat shawls yang sangat2 murah tapi cantik. Beli gak tahu sumedang, ni first time aku cuba. Ida kata sedap.. mmmmm memang sedap pun !...

Pak Iskandarrrrrrrrr

Di pinggir Gasibu ni, kelihatan ramai pejalan2 kaki.. hari minggu di Bandung ada beberapa jalan yang khas untuk pejalan kaki dan yang berbasikal saja.... kereta tak dibenarkan !...


bagus betul dorang ni kan...

Dari Gasibu, mobil terus keluar dari kota Bandung.. menuju Cianjur.. ke rumah bibik/maid Ida yang akan balik sama ke KL dengan kitorang. Dalam mobil, kunyah lagi baki tahu sumedang.. sedap weh.. Pak Is bilang dalam perjalanan ke Cianjur ada di jual tahu sumedang yang lagiiiiiii sedap......

Rupanya ada beberapa gerai or kedai yang jual tahu sumedang ... Pak Iskandar sudah seharusnya tau yang mana satu paling sedap dan popular kan.... Kat sini terbeli banyak pulak tu.. sebabnya tak paham dengan budak pompuan yang cakap laju sangat..hhihii.. apa lagi dok kunyah tahu je la.. cicah pulak dengan sos dia.. huiyoooooooo.........

Indonesians are really creative...



panas panas lagi.... yang baju putih tu la cakap laju sangat
Pastu, singgah stesen minyak.. bukan nak isi minyak..tapi nak buang air.... kencing la tuuu..heheheh... toilet bersih walaupun aku rasa cam zaman silam sebab still ada kolah... cer tengok tulisan yang ada kat toilet ni.. sangat lembut bahasanya kan ??

Perjalanan diteruskan melewati kampung2, pekan2 kecil..inilah jalanraya utama menghubungi Bandung - Jakarta sebelum highway wujud... entah kat mana lupa apa nama pekan tu, Ida turun beli jeruk (kot ? ntah aku dah lupa).. ada gak sejenis kuih..( yang ni aku angin ni.. Ida lupa nak kasi aku rasa sket... cis.)....Pastu kan... Pak Is pun sungguh rajin bercerita tentang apa2 yang menarik sepanjang perjalanan. Maklumlah ini pertama kali aku dan Ida menggunakan jalanraya ni. Ada gak jambu..... sibuk sungguh dia suruh beli... iyolah Pak Isssss...

Melepasi Cianjur, kitorang mula rasa lamanyaaaa dok dalam mobil. Entah bila ni nak jumpa simpang masuk ke rumah bibik Mai. Pastu pekan Cipanas pulak... so kitorang decide nak lunch dulu kat Cipanas ni. Pekan ni jalannya sempit, kenderaan banyak juga... terpaksa la parkir kat area kantor Pos Indonesia nih.

possss

Keluar dari mobil, dengan tenang kitorang ke Restoran Cipanas..... nampak menarik nih !... Tetiba kan...dekat nak masuk pintu restoran, aku ternampak gambar katak kat cermin... hahahahhahahahaha... apa ada katak penyet ke ek ? 

Terus gerak cari tempat makan lain... last2 gie Satay Chinta... ermm... sebelum ni dah dua kali aku makan kat Restoran Satay Chinta di Bandung. Aku makan Nasi Goreng Kambing.. pastu sate kambing.. betul2 kambinglah..
Masjid bersebelahan Restoran Satay Cinta....di kejauhan itulah letak nya desa Bibik Mai

Dah kenyang...jom ke rumah Bibik Mai.. mesti dia tengah tunggu kitorang yang tak sampai2 lagi nih.. Dari Satay Chinta dekat je simpang untuk ke kampung bibik. Mula2 jalan elok, pastu beransur lubang sana lubang sini. Bak kata Pak Is, jalannya jelek. Dah 15 minit dari simpang, aku n Ida tanya Pak Is, jauh lagi ke rumah bibik ? Pak Is dengan tenangnya - jauh lagi buk, ibu tidur lah dulu.. Tapi kitorang tak tido... lagipun aku nak tengok pemandangan dan suasana kampung di tempat orang.. bukan senang kan nak dapat peluang.. Selang 10 minit, kitorang mula tanya2 lagi.. pastu tanya lagi.. agaknya Pak Is pun dah penat nak jawab, dah la degil taknak tido.. dia pun jawab - merentas 7 sungai, merentas 7  gunung baru lah sampai... hahahahhaha.. kitorang gelak.. pastu TANYA lagi... kesudahannya " lagi 10 minit buk". Amik ko lagi 10 minit tu.. jauhhhhhhhhh lagi.. .aduhhhhh.... kitorang mula mengeluh... jauhnya rumah bibik !...

Pintu gerbang menyambut ketibaan ibu2 dari Malaysia..heheh
Dari pintu gerbang ni kan, rumah bibik masih jauh lagi .. fuhhhh..... berapa kilometer dari jalan besar aku pun tak tau la ni. Kiranya dari jalan bertar yang elok - jalan tar yang jelek, jalan tak bertar, hinggalah tak ada jalan baru lah sampai rumah bibik Mai.
Bibik.....jauhnya rumahmuuuu
Akhirnya sampai di perkampungan rumah bibik..sangat terpencil dari desa2 yang tadi... sungguh tak sangkaaaa. Dari kereta nak  ke rumah bibik kena menuruni bukit (rendah tapi curam --- curam la sangatttt)... membuatkan kami ibu2 takut tergelincir (... camna nak panjat Bromo nih)... heran jiran bibik sebab kami kelihatan sangat mengada2.. sungguh kami bukan saja2 tapi takuttttt yang bener....

Aksi happy sebab dah sampai

Penulis bersama anak dan cucu bibik Mai
Anak2 bibik kelihatan sedih.. maklumlah belum puas menghabiskan masa dengan mak diorang..tapi ni terpaksa berpisah semula ..tak per lah.. berpisah pun sebab nak cari rezeki... beruntung apa dapat bos macam adik aku nih, Ibu Ida.. baik orangnya...... (ko jangan kembang lebih2 Ida..)
anak bongsu bibik malu bila aku nak snap gambar dia
Sejujurnya..keadaan rumah bibik membuat aku rasa sangat insaf dan terharu.. rumahnya nampak sangat daif ... Ida bagitau lantai dapur rumah bibik runtuh...so duit yang dia bawak balik masa cuti terpaksa lah digunakan untuk baiki mana2 yang rosak. Aku just harap bibik kerjalah dengan ikhlas n rajin di rumah adik aku tu.... kumpul duit2 banyak2  leh buat rumah baru.. jimat2 duit nya bik...
Ni rumah jiran bibik.. dah renovate nihhhh... berdinding batu.. rezeki balik cuti dari kerja di Arab Saudi
rumah jiran
Sempat gak aku bersalam2 dengan jiran tetangga bibik.. ermmm.... sayangnya tak de amik gambar dengan diorang..... ada sorang ibu tu aku tak jadi salam dengan dia sebab dia tengah peluk sekor ayam yang sangat lah besar... aku just tanya.. ayam apa ni.. dia jawab apa ntah aku dah lupa.
Bibik dah siap, terus kereta bergerak perlahan meninggalkan kampung bibik. (sampai sudah aku tak tau nama kampung ni).....

Kalau tak kerja di Malaysia, di kebun nilah bibik kerja.. kebun orang lain yang punya... dari pagi sampai tengahari.. upahnya sikit sangat.
Waktu ni mula senyap.. sebab bibik nangis.. kalau aku pun sedih.. nak tinggalkan keluarga .... jadi kita layan gambar ya...
budak2 bermain ala upin dan ipin

Semakin jauh meninggalkan rumah bibik, jumpa balik kawasan sawah2 padi.. menurut Pak Iskandar, beras yang datang dari sawah padi daerah Cianjur ni memang yang terbaik di Indonesia.
Lepas sawah padi yang indah, lalu pulak pekan kecil..sibuk ..... kali ni Pak Iskandar ikut jalan lain - shortcuts yang ditunjukkan bibik.. so tak lah lalu semula pekan Cipanas... di satu tempat tu.. ada banyak kereta, bas... Pak Is mengajak singgah.. aku tengok ramai sungguh orang kat area tu.. Taman Bunga Cisarua, Cipanas kalau tak silap. Dalam keadaan macamni tak de moodnya kitorang nak jadi minah bunga.
Pastu sampai satu kawasan di Cisarua, Puncak yang Pak Is cakap banyak kes nikah kontrak. Restoran Arab pun ada kat sini.. sedih pulak aku mengenangkan nasib kaum sejenis yang menjadi mangsa.

Akhirnya sampai lah kawasan Puncak yang popular tuuu... hari minggu.. ermmm..macet ler.. emang kami jadi lupa about trip Cianjur ni hari minggu. Terpaksalah tempuh juga.. tapi aku rasa tak teruk sangat kot sebab hari masih awal. So tak serentak dengan warga Jakarta yang mau pulang ke kota lepas bercuti di Puncak.
 Lalulintas Jakarta-Puncak ni kalau di hari Sabtu dan Ahad ada jadualnya ya.. maksudnya ada waktu tertentu satu arah aje yang dibenarkan - dari Puncak ke Jakarta or vice versa.
Sila lihat info yang aku dapat dari facebook.

Jadwal Buka Tutup Arus Lalu Lintas Kawasan Puncak

by TMC Polda Metro Jaya on Saturday, April 14, 2012 at 11:03am ·

Hari Sabtu:

Pukul 09:00 - 11.30 WIB
Semua kendaraan hanya satu jalur ke arah Puncak. Artinya lalulintas kendaraan dari arah Puncak menuju ke bawah yakni Jakarta dan Ciawi ditutup

Pukul 15.00 - 17.00 WIB
Semua kendaraan hanya satu jalur ke arah bawah atau arah Jakarta atau Ciawi. Artinya lalulintas semua kendaraan yang akan menuju Puncak ditutup


Hari Minggu:

Pukul 09.00 - 11.30 WIB
Semua kendaraan hanya satu jalur ke arah Puncak. Artinya lalulintas kendaraan dari arah Puncak menuju ke bawah yakni Jakarta dan Ciawi ditutup.

Pukul 15.00 - 18.00 WIB
Semua kendaraan satu jalur ke arah bawah atau arah Jakarta atau Ciawi. Artinya lalulintas kendaraan yang akan menuju Puncak ditutup.


Alhamdulillah kitorang tak tunggu lama.... sedang elok je dalam 10 minit menunggu...laluan dari Puncak ke Jakarta dibuka. Vrooommmmm....... Pak Iskandar kelihatan sangat ler excited dengan Puncak.. dia kata ada tempat or favourite spot orang amik gambar. Dia tanya kitorang nak stop tak amik gambar.. sekali lagi tak de mood. Lagipun Puncak ni tak ler jauh beza dengan Cameron Highlands.. ada ladang teh... or maybe kalau dari jalanraya ni tak nampak keindahan Puncak yang sebenarnya..aku tak tau lah kan. Masa ni aku kesian gak kat Pak Is sebab dia beria2 citer kat Puncak ni ada banyak kedai yang menjual barang2 antik. Mesti dia pelik kitorang wat tak heran je. Mungkin faktor keletihan dok lama dalam kereta membuatkan aku dan Ida jadi 'inactive'..hehehe.
See, lebih kurang Cameron je kan
Kalau yang ni memang menipu besor la aku kalau kata ABC ada kat Cameron
Masjid Atta'awun, Puncak

Agak lama juga masa yang diambil menuruni Puncak .... jarak yang kenderaan dari arah bertentangan menunggu giliran mengambil jalur ke Puncak pun jauh... so just imagine berapa lama dorang nak tunggu tu. Tengok gambar kat atas.. ada saja penduduk yang mengambil kesempatan mencari rezeki...ada yang jual air, ada juga yang menawarkan khidmat menunjuk arah jalan kampung ke Puncak. 
Pastukan lalu Bogor .... n masuk highway ke arah Jakarta....aku tak reti lah nak bercerita tang ni..hihihi.
Akhirnya..tibalah semula di kota Jakarta. Lepas isi minyak, Pak Is tanya apa program ..sebab flight ke KL  esok pagi.... Sejak dari awal lagi, kitorang plan nak ke Pasar Senen.. tambah2 pulak bila baca blog pasar senen gadhogadho
Serius..aku jadi teringin sangat nak makan lemper ayam..hmmmm... Pak Is kata dia tau Pasar Senen tu kat mana.. so dia nak bawak kami terus kesana..tapi kitorang cakap nak gie kemudian sebab nak beli kuih muih yang banyak macam Pak Azuan citer dalam blognya tu.
So, decide untuk dinner dulu. Kitorang dah tak de mood nak pikir tempat lain nak makan selain D'Cost.. jalan punya jalan last2 gie WTC Mangga Dua. Aku rasa restoran cabang ni lagi luas dari Thamrin city. Tapi,....... in term of food..D'Cost Thamrin jauh lebih baik dan sedap. Aku order yang sama Cumi telur asin.. tapi kat WTC ni tak garing langsung.. nasib baik tak lapar giler maklumlah dalam kereta dok kunyah tahu sumedang yang dah terbeli banyak tu. 
Dah makan, sekali lagi Pak Iskandar nak bawak ke Pasar Senen.. tak nak gak .. abes tu nak wat apa nih ? Nak shopping apa kejadah nya.. asalnya ada gak nak ke Spa konon2nya.. terus hilang semangat. Last2 Ida ajak tengok wayang. Tak de nak cari tempat lain yang jauh gie ITC Mangga Dua. Aku heran la apsal mall2 ni tak ler jauh sangat pastu nama dekat2 sama je. 
Empat2 orang skali tengok wayang.
Ida suggest nonton wayang reasonnya kalau ada nak tido boleh la tido ... sapa tengok wayang aaa silakanlah ya. Yang pasti Ida n Pak Iskandar je tengok dari awal sampai habis. Bibik dari awal dah tido, aku biasalah awal jaga, tengah lelap & dekat nak habis baru jaga semula. 
Selesai nonton, Pak Is bawa kami ronda2 Jakarta... memanglah tak macet sebab dah malam tapi tak dapat la nak tengok puas2. Paling excited lalu area Gelora Bung Karno.. sayangnya tak dapat nak singgah. Lalu depat BII (Maybank)... etc etc etc etc.... Then singgah 7 Eleven beli jajan untuk budak2 kat rumah. 
Entah macamana, Ida dah penat n aku pun dah mula mengantuk. Akhirnya ambil keputusan drastik TAK JADI GIE PASAR SENEN.. (dah balik Malaysia rasa regret sangat !... dok la ulang2 baca blog Pak Azuan tu.. )..  terus mintak Pak Is ke bandara n guess what.. kitorang tido dalam mobil. Kesudahan trip yang sangat mengantuk. 
Last2 dekat kul 4 terus Pak Iskandar turunkan kitorang kat terminal 3. Dia cakap, bu lain kali gak usah la ambil flight awal pagi ! Dia tu ok je, tapi gamaknya tengok keadaan kitorang yang teruk tu..hehehehe. Dia tak tido pun, dok kat luar kereta je.
Owh ya.. kesudahan trip bertambah teruk sebab dlm flight tak de steward yang hensem di mata aku n nasi lemak Pak Nasser yang tak sedap berbanding Pak Nasser masa flight dari KL. 
Sekian. The end.

p/s Berhati2 dengan toilet ladies kat Terminal 3 Soekarno Hatta Airport (departure) - pintunya agak transparent dan pastikan anda memakai spender etc jangan terlalu hampir dengan pintu.

5 comments:

mizzura said...

ni trip bandung yang lain dari lain nih...

kalo ikutkan kg bibik tu tenang jer tengokkan..cuma tulah, kesian sebab taraf hidup, gaji etc lah..sedih plak tengok...

nurleeta said...

Kampung dia memang terpencil, tapi byk lagi kan area di Indonesia yang lagi jauh....even ada orang Malaysia yang pernah ke kawasan belah2 Jawa Timur yang ceruk giler.. tekejut tengok rumah pun berdindingkan tanah.

Surina Muhd Fakhruddin said...

Salam. Saya nanti akan ke jakarta & bandung. Boleh tak bagi no tel pak Iskandar tu.

Surina said...

Salam. Saya akan ke Jakarta & Bandung nanti. Boleh tak bagi no tel Pak Iskandar

nurleeta said...

w'salam..surina... email nurleeta@yahoo.com. ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...