Saturday, May 5, 2012

Bandung Apr 2012-Day 5-Tangkuban Perahu

Aik..sekejap je rasanya dah nak balik hari ni... Kami breakfast santai2 sambil tengok TV..... Yatt tak join kami hari ni ke Tangkuban Perahu.. Dia nak ke Pasar Baru sebelum ke Jakarta dan fly back to Kota Kinabalu. Tangkuban Perahu sebenarnya tak masuk dalam program awal kami.. antara sebab aku tak mau ke Tangkuban sebab banyak mendengar kisah menakutkan tentang penjual2 yang akan kerumun dan mengikut pelancong dari mula sampai hinggalah nak balik....eeeeee...... risau aku..  Hanya semalam aku decide sebaliknya, sebab semua barang yang aku nak beli dah ada.. so pagi Selasa sebelum balik ke KL ni memang free. Dari masa terbuang gitu aje, baik la aku pegi juga ke Tangkuban. 
Perjalanan ke Tangkuban Perahu tak mengambil masa lama macam Kawah Putih, sebab lokasi tidak terlalu jauh dari kota Bandung. Tapi, pemandangan tetap cantik terutamanya bila sampai kawasan Lembang. Aku dok tanya Pak Iskandar masa bila boleh nampak bentuk perahu terbalik...
Pak Iskandar kena sign register masa kat kaunter tiket

Senyum puas dapat sampai ke TP
Pemandangan dari sini amat menakjubkan.. kawah masih berasap..dan mengeluarkan bunyi...suspens juga beb... mana la tau..dok sibuk posing2 kat situ tetiba je kawah tu kembali aktif nak meletus..
Berasap asap....dan ada bunyi...

Lain langsung dengan pemandangan di Kawah Putih..di sini lebih meriah kot dengan asap2 tu..... cuma tak leh gie dekat. Persamaan yang sama Tangkuban Perahu dan Kawah Putih - bau sulfur, mungkin di KP lebih kuat kot.. dan air yang kehijauan.

video
Overall, aku suka scenery di kawasan Tangkuban Perahu ni. Surprise juga kami tak dikerumuni penjaja jalanan sepertimana yang sering aku dengar. Cuma ada sorang dua je cuba mendekati, tapi bila kami kata tak nak dia terus berlalu pergi...alhamdulillah. Bila lalu kat kedai tu, aku ternampak sling bag kait2... pandang sekali aku terus terpikat..Itu saja lah yang aku beli kat sini.
On de way meninggalkan Tangkuban Perahu, kami lalu perhentian sebelum ke Kawah Domas.. kami tak sempat nak gie KD ni sebab kesuntukan masa. Kalau tengok dalam blog2 mereka yang dah pergi ke Kawah Domas ni, nampak menarik sangat... Tak apa lah, ada rezeki next time aku nak pegi ....
Meninggalkan Tangkuban Perahu untuk menikmati Susu Lembang.. jom ! ooo ya.. sampai ke sudah aku tak boleh nampak bentuk Tangkuban Perahu yang seperti perahu terbalik tu....

2 comments:

sham said...

wow bestnyer kak ita.....bile kte nk gi sana ek?????

nurleeta said...

jom.... hehehe...next year ???? hujung tahun ni pon boleh ..hahahhaa..confident jek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...