Tuesday, December 23, 2008

Belajar memasak..

Dulu2 masa anak dara aku mmg tk pandai masak langsung.. setakat tolong2 mak yg senang2 saja.. itupun mak marah dia kate aku lambat buat keje..huhu.. itu lah agaknya dia tk berapa nk ajar aku masak.. leceh agaknya nanti dia nk siapkan masakan dia..
Walaupun aku kaki bangku memasak, aku tk delah tinggalkan terus dapur.. keinginan ada nk belajar.. cuma tk ada masa. Sehinggalah aku dok menyewa kat Jln Raja Alang, Kg Bharu.. tinggal serumah dengan kakak2 yg rajin.. dorang pun tk delah nk masak lauk yg complicated tu..hehe.. tapi yang simple.. nasi goreng..sayur... dari situlah aku mula belajar sikit2.
Temankan dorang gi pasar Chow Kit.. or just beli kat kedai2 kat area Kg Bharu tu je.

Akhirnya, setelah menjadi isteri orang,,jeng3x...aku masih tk pandai masak gulai ! Sebut lah apa pun,, kari, masak lemak, asam pedas or even sup pun aku tk reti lagi @@@.... hahahaha... Sabar je la husband aku tu.. Masa tu yg aku terer masak,, nasi goreng, telur goreng kicap ... kira dh berpeluh2 aku nak masak tau..

Namun, atas kesedaran tanggungjawab sebagai seorang isteri (sayu jer aku rasa).. aku bersemangat nak belajar.. beli buku resipi, tanya mak & mak mertua,, kawan2..aku tk segan langsung...

Akhirnya kini, walaupun bukan lah tukang masak yg handal, cukup lah nk menyediakan hidangan yg suami & anak2 suka. Suami pun tk suka makan kat kedai, lebih suka makan kat rumah.. aku pun seronok bila dorang suka dengan apa yg kita masak.. Alhamdulillah..

Kepada gadis2, isteri2 yg masih lom terer masak, belajarlah.. sesungguhnya skil memasak penting tuk kebahagiaan rumah tangga.. klu lom kawen pun, boleh masak tuk mak n ayah..
rasa puas bila dpat sediakan makanan tuk family dgn air tangan kita sendiri !

2 comments:

syahidd said...

Berkat kalau makan air tangan ibu atau isteri, kan kak kan?? hihihi..nasib takde bini je saya..hohohohoho..

nurleeta said...

amboi99x.. teringin nk berbini la pulak..hahahha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...