Thursday, March 4, 2010

Appointment dgn dentist - braces

Tadi aku ada monthly appointment dgn dentist. Kali ni agak lama....procedurenya complicated. Sampai lenguh belakang badan aku. Terimbas balik kenangan mula2 'pasang' braces.

Dr Tan kata dua gigi bawah perlu diubah kedudukan bracket. Sakit woi.. suspens ye jugak, takut tercabut dgn gigi skali !...Lepas cabut, letak balik bracket. Wire bahagian atas n bawah di adjust. Satu lagi, doc letak lagi elastic atau power chain utk merapatkan lagi gigi aku.. masa ni mmg rasa tegang betul gigi, mau sakit sampai seminggu... terpulang pada keadaan gigi. Aku pulak tak berapa suka dgn power chain ni sebab warna putih tak ada kaler lain.. lepas dekat sebulan jadi warna kuning !... selekeh !.

ini lah caranya doc letak rubber/elastics band
contoh braces dgn rubber band warna pink
Elasctic band... bayangkan pendeknya sebelum digunakan berbanding yang dah digunakan kat bawah tu....eh apsal ada warna grey ek ?...

Bayang bracket yang memang kuat melekat, dicabut ! Sakit !

Akhir sekali, tiba lah masa memilih warna elastics band.. Dr Tan soh aku pakai dua warna.. katanya masa ni lah aku nk seronok pakai warna warni.. lepas ni tak pakai braces dah tk merasa.... so aku pilih dua warna oren n purple.. tak la terang sgt warna.. aku letak selang seli..hehe.

Colourful elasctics band
nota : semua gambar diatas adalah dari sumber internet...bukan hak saya.

3 comments:

Marvic said...

aku pun rasa mcm nak pasang braces gak..nak kaler merah and putih..kekeke

Komuniti Braces said...

Jemputan ke Komuniti Braces :)

Fancy elastic ligatures for braces said...

http://www.facebook.com/pages/Fancy-elastic-ligature-for-braces/170105396356281

CHECK OUT THIS PAGE!
fancy elastic ligatures now in malaysia
choose your favourite pattern mickey,flower or hello kitty in 25 choices of colours!
there's also GLOW IN THE DARK ligature for your braces!
WOW! be the first among your friends to have these cool fancy ligatures for your braces

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...